Continut

1. Ce sunt driverele AHCI/RAID? Cine are nevoie de ele?

2. Ce sunt driverele F6 pentru instalarea Windows XP? Cum difera ele de driverele normale de Windows

3. Ce ar trebui sa fac daca nu am floppy, far totusi trebuie sa folosesc driverele F6?

4. Cum se integreaza driverele F6 AHCI/RAID in instalarea Windows XP / fisierul ISO?

5. Cum se instaleaza Windows XP dintr-un fisier customizat ISO cu driverele F6 AHCI/RAID daca nu ai unitate optica?

6. Depanare

1. Ce sunt driverele AHCI/RAID? Cine are nevoie de ele?

Hard disk-urile (HDD) si Solid State Disk-urile (SSD) sunt conectate la calculator prin controller (un chip de pe placa de baza). Discurile moderne au conectare SATA, iar cele de generatie veche sau conectare PATA.

Controllerul SATA poate functiona in doua moduri: ATA-compatibil sau mod AHCI (mod nou care activeaza toate optiunile componentelor hardware moderne.

Din perspectiva sistemului de operare, controllerul functioneaza fie in modul ATA (controllere vechi ATA + controllere noi SATA in mod ATA-compatibil), fie in modul AHCI.

Daca ai un disc SATA atasat la un controller in modul AHCI, ai nevoie de driver special pentru functionare sub Windows XP.

Daca folosesti disc ATA sau controllerul tau SATA este in modul ATA-compatibil, nu ai nevoie de niciun fel de driver – Windows XP are deja drivere pentru ATA.

Driverul RAID este necesar cand se combina mai multe discuri intr-o matrice redundanta (astfel, daca unul crapa, celalat il sustine; sau pentru viteza sporita). De asemenea, AHCI nu poate suporta o astfel de situatie in mod implicit si are nevoie de asistenta sepciala din partea ta – in sensul ca are nevoie de driver.

2. Ce sunt driverele F6 floppy pentru instalarea Windows XP? Cum difera ele de driverele normale de Windows?

In mod normal, driverele Windows se pot instala cand instalarea sistemului este completa. In acest fel insalarile de drivere pentru placile video, placile de sunet, placile de retea etc. se fac in mod corect. Acelasi lucru nu este valabil si pentru driverele de hard-disk. De ce?

Pentru ca windows trebuie sa aiba acces la hard-disk pe toata durata instalarii. Este acceptabila dezactivarea temporara a accelerarii grafice, a sunetului sau a retelei in timpul instalarii Windows, insa nu si a hard-disk-ului.

Deci, spre deosebire de alte tipuri de drivere, cele pentru hard-disk-uri trebuie instalate odaa cu Windows. Cum se face acest lucru?

Windows pune la dispozitie mecanisme speciale in acest scop: incarcarea de drivere in timpul instalarii, cand instalarea nu a incarcat inca kernelul windows, iar operarea se face in mod tex. De aceea aceste drivere se numesc in mod oficial “Drivere pentru modul text”, dar majoritatea oamenilor le cunosc sub denumirea de “Drivere F6 Floppy”. De-asta am folosit pana acum aceasta denumire.

Revenind, in ce fel difera aceste drivere? Ce e asa special la driverele pentru mod text? Sunt incarcate in memorie inaintea kernel-ului, asadar nu exista drivere de USB incarcate la acest punct, nu exista drivere de CD-ROM, de bus, nu exista niciun fel de driver incarcat. Singurele tipuri de discuri cu care se poate face conexiunea, sunt discurile BIOS. Iar BIOS-ul, in mod implicit, ofera acces la HDD si la FDD. Atat. Ca exceptie, se pot accesa si drivere pentru CD/DVD sau USB, insa numai daca bootarea s-a facut de pe unul dintre aceste medii. Altfel, numai HDD si FDD sunt accesibile.

Acesta este motivul principal pentru care Windows trebuie sa incarce Drivere pentru mod text de pe floppy. Orice alta componenta este inaccesibila in BIOS.

3. Ce ar trebui sa fac daca nu am floppy si trebuie sa folosesc driverele F6?

In primul rand, poti incerca sa dezactivezi modul AHCI din BIOS si sa ii spui controller-ului SATA sa ruleze in mod compatibil-ATA. Din pacae, unele placi de baza nu au o asemenea optiune in BIOS. De asemenea, AHCI este modern, deci are viteza mai mare ca ATA si are cateva avantaje, cum ar fi hotplugging-ul.

Restul acestui articol presupune ca ai nevoie sa instalezi Windows XP pe un hard-disk SATA printr-un controller SATA configurat in modul AHCI sau prin RAID.

Din cauza ca floppy-ul nu este prezent, HDD-ul nu este initializat, si toate optiunile sunt valabile in mod text, singura modalitate de a merge spre driverele AHCI/RAID este prin folosirea CD-ului de instalare Windows.

Windows deja contine sute de drivere pentru o varietate larga de componente suportate, dar nu chiar pentru toate, din nefericire. De exemplu, Windows XP vine cu suport pentru ATA.

Deci tot ce ai de facut este sa adaugi (integrezi) driver-ul tau intr-o lunga lista de drivere “implicite”.

Cum se integreaza driverele F6 AHCI/RAID in instalarea Windows XP / fisierul ISO?

Exista un program special pentru acest scop, numit nLite. Poate fi descarcat de pe website-ul oficial – http://www.nliteos.com/download.html

Ghid pas cu pas:

1) Copiaza continutul cd-ului tau cu Windows XP intr-un nou folder numit “WinXP”.

2) Descarca driverele F6 de pe website-ul producatorului placii tale de baza, laptop-ului sau chipset-ului.

3) Extrage driverele F6 din arhiva intr-un folder separat.

4) Ruleaza NLite si apasa pe “Next”:
nlite1

5) Alege directorul in care ai copiat fisierele de instalare ale Windows-ului (“WinXP” in cazul nostru) si apasa pe “Next”:
nlite2

6) Urmatorul pas este “Presets”. Ignora-l apasand “Next” inca o data
nlite3

7) In urmatorul ecran, “Task Selection”, alege “Drivers” si “Bootable ISO” apasand pe butoanele corespunzatoare. Apoi apasa pe “Next”
nlite4

8) Apasa pe “Insert” → “Single driver”:
nlite5
nlite5_1

9) Mergi in directorul unde ai extras driverele si alege unul dintre fisiere (“iaahci.inf” in acest exemplu)
nlite6

10) Este posibil sa vezi ecranul de mai jos daca fisierele INF/SYS sunt pentru dispozitive multiple. Alege dispozitivul tau din lista. Daca fisierele INF/SYS sunt pentru un singur dispozitiv, nu vei vedea acest ecran.
nlite8

11) Apasa pe “Next” pentru a confirma lista de drivere:
nlite9

12) Apasa pe “Yes” in casua “Do you want to start the process?”. Asteapta finalizarea procesului. Cand termina, apasa pe “Next”:

nlite10

nlite11

nlite12

13) Alege din lista “Mode” optiunea “Create Image”, apoi apasa pe “Make ISO” si alege unde vrei sa salvezi fisierul ISO. Apoi asteapta sa termine si apasa pe “Next”:

nlite13

nlite14

nlite15

14) La ultimul pas, apasa pe “Finish”
nlite16

5. Cum se instaleaza Windows XP dintr-un ISO customizat daca nu am unitate optica?

Folositi Novicorp WinToFlash. Procesul este explicat in detaliu in acest articol.

6. Depanare

Daca intampini probleme in procesul de integrare al driverelor SATA/AHCI in Windows XP, citeste aceasta sectiune.

I: Care sisteme de operare Windows sunt suportate/recomandate?
R: Niciunul de dinainte de Windows 2000 (Windows 3.11, Windows 95/98 sau Windows ME). Este posibil ca Windows 2000 sa functioneze cu unele drivere Intel. Este recomandat sa folosesti Windows XP (32/64 bit) sau Windows 2003 Server (32/64 bit), in functie de disponibilitatea driverelor mod text de la producatorul controllerului tau SATA/RAID.

I: Trebuie sa fac modificari in BIOS?
R: Da, trebuie sa activezi modul AHCI pentru controllerul SATA sau, optional, sa activezi RAID. Uneori BIOS-urile au alocate putina memorie pentru toate placile de pe placa de baza, deci daca nu functioneaza sau nu regasesti optiuni pentru activarea AHCI/SATA, poae trebuie sa dezactivezi alte optiuni pentru ca BIOS-ul sa deteceze controllerul tau RAID.


Categoria: Tech

Ganduri

Niciun Gand

Spune ce gandesti

Cod de Securitate: